top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBrightcube

5 tips voor een succesvol interviewJe bedrijf groeit, een medewerker schuift intern door of vertrekt,… Allemaal redenen om op zoek te gaan naar een nieuwe medewerker. De juiste persoon op de juiste plaats is hierbij erg belangrijk. Want er kruipt veel tijd (en misschien ook geld) in de zoektocht naar deze persoon.


Na het opstellen van een vacature, de zoektocht naar en screening van kandidaten volgt het sollicitatiegesprek. Het doel hiervan is informatie verzamelen, nagaan of er een match is tussen de kandidaat en de vacature/ je bedrijf, maar ook zelf informatie verstrekken over de functie, je bedrijf,…


Hierbij geven we graag 5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek:

1. Voorbereiding

Zorg dat je het cv en een eventuele motivatiebrief van de kandidaat nog eens doorgelezen hebt. Bedenk op voorhand een aantal vragen die je wil stellen, werk een structuur van je gesprek uit. Zo kan je gemakkelijk verschillende kandidaten met elkaar vergelijken en vergeet je niets na te vragen. Neem eventueel ook nog eens een kijkje op het Linkedin profiel van de kandidaat.

2. Welkom

Zorg er voor dat de mensen aan het onthaal op de hoogte zijn van de komst van sollicitant en jou meteen kunnen verwittigen. Ga de sollicitant persoonlijk ophalen, en geef hem een warm welkom gevoel door bijvoorbeeld het ijs te breken. De meest gestelde vraag is natuurlijk “heb je het goed kunnen vinden?” 😉

3. Het gesprek

Overloop het cv van de kandidaat, stel de vragen die je voorbereid hebt. Wil je weten of iemand klantgericht is? Stel dan de vraag wat dit voor de kandidaat betekent, en vraag naar praktische voorbeelden uit een recente werksituatie waarin dit tot uiting kwam. Deze antwoorden geven je een goed beeld van de competentie van een kandidaat.

Luister actief, laat de kandidaat 85% van de tijd aan het woord!

4. Geef informatie

Verdere informatie over de vacature en je bedrijf geef je meestal op het einde van het gesprek. Zo voorkom je sociaal wenselijke antwoorden. Als je bijvoorbeeld in het begin aanhaalt dat analytisch denken belangrijk is, kan de kandidaat dit tijdens het gesprek aanhalen terwijl hij hier misschien niet zo sterk in is.

Vertel over doorgroeimogelijkheden, de bedrijfscultuur, beschrijf het team,…

5. Feedback

Geef steeds (persoonlijke) feedback aan alle kandidaten. Ook degenen die je niet gaat weerhouden. Denk aan het goede imago van je bedrijf, want ook deze kandidaten kennen mensen en hebben een netwerk.


Zit je zelf nog met vragen aangaande rekrutering & selectie of andere HR-gerelateerde topics? Maak dan vrijblijvend een afspraak met onze HRM Specialist.


40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page