top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBrightcube

Teamwork, 5 frustraties én oplossingen


Politieke spelletjes, te laat foute beslissingen nemen, geen eenheid of betrokkenheid,… allemaal zaken die frustraties in een team in de hand kunnen werken.

Het model van Lencioni bestaat uit 5 frustraties en 5 oplossingen:


1. Gebrek aan vertrouwen

2. Angst voor conflicten

3. Gebrek aan betrokkenheid

4. Ontlopen van verantwoordelijkheid

5. Te weinig aandacht voor resultatenTeamwork start met vertrouwen. Jezelf kwetsbaar durven opstellen, maar er ook op vertrouwen dat elk ander teamlid het beste wil voor het team.

Mensen zijn eerder geneigd om op de werkvloer competitief met elkaar om te gaan. Wanneer er wel vertrouwen is, durven mensen vlugger hulp vragen, steekt men tijd en energie in belangrijke zaken en niet in politieke spelletjes.


Maar hoe werk je nu aan dat vertrouwen? Jammer genoeg heeft dit tijd nodig. Bepaalde oefeningen rond persoonlijke info of teameffectiviteit, of een Insights Discovery® workshop kunnen wel bijdragen aan de opbouw van vertrouwen.


Discussies en productieve conflicten over concepten en ideeën zorgen ervoor dat problemen sneller worden opgelost. Dat mensen zich kunnen uitspreken en zo elk teamlid kan bijdragen aan de oplossing. Herken tijdens discussies wel wanneer iemand zich ongemakkelijk voelt en help hen er aan te herinneren dat zulke discussies nuttig en noodzakelijk zijn. Dit zal de spanning wegnemen.


Wanneer er gebrek aan betrokkenheid is weten mensen niet goed wat de prioriteiten van het team zijn, komen ze steeds terug op beslissingen en ontstaat er achteraf kritiek op de andere teamleden.

Consensus in een discussie is niet altijd noodzakelijk. Zolang mensen hun mening en ideeën kunnen delen, en deze meetellen in de definitieve beslissing, kunnen ze zich achter de beslissing scharen. Sluit een meeting af door de gemaakte besluiten en afspraken te noteren. Of maak een planning op met de nodige deadlines mee in opgenomen.


Het ontlopen van verantwoordelijkheid, het niet durven aanspreken van collega’s die slecht presteren. Mensen zijn bang om hun relatie met die persoon in gedrang te brengen. Maar een beetje druk van collega’s zal er wel voor zorgen dat we beter ons best gaan doen en onze eigen verantwoordelijkheid opnemen. Zorg ervoor dat de doelstellingen openbaar gemaakt worden, zodat iedereen weet wat iedereen moet doen om zo bij te dragen aan de resultaten van de organisatie.


Een team zou aandacht moeten hebben voor de resultaten: doelen, winst, omzet,… Maar het is niet ongewoon dat mensen zich eerder gaan focussen op de eigen doelstellingen (of die van zijn afdeling) ipv op de doelstellingen van de organisatie. Beloon het hele team wanneer de doelstellingen behaald worden.


Meer info: Lencioni, P. (2019). De 5 frustraties van teamwork. (33e druk). Amsterdam, Nederland: Uitgeverij Business Contact.


Zit je zelf nog met vragen aangaande teams of andere HR-gerelateerde topics? Maak dan vrijblijvend een afspraak met onze HRM Specialist.199 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page