Brightcube
Waardering is belangrijk, toch? 5 tips

Maslow noteert waardering hoog in zijn piramide. We willen succes in het leven, waardering krijgen van anderen en respect ervaren. Iedereen ervaart op een bepaald moment wel deze behoefte, om ons goed te voelen. Maar het geeft ons tegelijkertijd ook informatie over hoe we ons werk doen en of we bepaalde verwachtingen inlossen.
Waardering zorgt ervoor dat we gemotiveerd en betrokken blijven. Het zet ons aan om ervoor blijven te gaan, maar ook om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Echter, in veel bedrijfsculturen is het niet zo gebruikelijk om onze waardering voor anderen uit te spreken. Wanneer je geen feedback krijgt gaat alles goed, toch? Waarom zou dit nog moeten uitgesproken worden?
Werknemers willen een schouderklopje en het gevoel dat ze gezien en gehoord worden, en dit vooral van hun directe leidinggevende.
Zoals we allemaal weten heeft feedback een positieve invloed op onze motivatie. Onze behoefte aan waardering zorgt er ook voor dat we een doel willen nastreven en bereiken. Het is voor ons belangrijk dat we feedback krijgen over de weg er naar toe, en uiteindelijk ook over het resultaat van dit doel.
Zo blijven we gemotiveerd en ervaren we werkgeluk. En dat zorgt er dan weer voor dat we met plezier naar ons werk gaan en dat we beter presteren.
Je kan als werknemer natuurlijk ook zelf het heft in eigen handen nemen en zelf op zoek gaan naar waardering.
Hierbij 5 concrete tips:
1. Denk eerst eens even na over wat waardering voor jezelf betekent, wat er voor jou het beste werkt. Is dat een compliment? Een dankjewel? Successen samen vieren?
2. Durf zelf feedback te vragen aan je leidinggevende of misschien zelfs aan je collega’s. Geef aan dat je feedback nodig hebt. Stel de vraag “Wat vind je dat er goed gaat? Wat kan er beter?”
3. Accepteer een compliment. We hebben vaak de neiging om dit te minimaliseren, dit is toch onze job nietwaar? Maar zo bestaat uiteindelijk de kans dat er de volgende keer niet meer snel een compliment zal volgen. Zeg de volgende keer dus dankjewel!
4. Laat zien wat je kan, wees niet te bescheiden. Spreek uit waar je mee bezig bent en welke resultaten je reeds hebt behaald. Zo weet de ander dit en creëer je meer kansen om hiervoor waardering te krijgen.
5. Geef zelf eens een compliment aan anderen. Doe dit zo specifiek mogelijk: zeg dus niet “dat heb je goed gedaan” maar wel “ik vind dat jij de klacht van onze klant heel klantgericht en constructief hebt aangepakt”.
Zit je zelf nog met vragen over waardering en erkenning of andere HR-gerelateerde topics? Maak dan vrijblijvend een afspraak met onze HRM Specialist.
https://www.brightcube.be/hr-oplossing
#waardering #insightsdiscovery #HRM #brightcube