top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBrightcube

Wat zijn jouw persoonlijke waarden?Wat vind jij belangrijk in je leven? Om dit te bepalen maken we gebruik van onze persoonlijke waarden. Waarden hebben te maken met waar je voor staat, en wat je motiveert. Wat vinden we goed en wat vinden we fout? En dat is allemaal heel persoonlijk en subjectief. Waarden kunnen hierdoor ons gedrag direct beïnvloeden. We noemen deze persoonlijke motivatoren ook wel onze drijfveren. Doe je nog wel de dingen die je graag doet?


Onze persoonlijke waarden worden bepaald door onze opvoeding, onze omgeving en onze eigen behoeften. Naarmate je ouder wordt, vind je sommige dingen belangrijker en sommige dingen minder belangrijk. We kunnen zelfs een waarde die we eerst belangrijk vonden, omruilen voor een andere waarde.


Altruïsme, autonomie, respect, innerlijke groei…


Hoe weet je wat je persoonlijke waarden zijn?


1. Denk na over wat jij belangrijk vindt. Welke waarden probeer jij na te streven?

2. Schrijf voor jezelf 5 waarden op (kijk eens op internet voor inspiratie).

3. Bekijk deze waarden op momenten dat je een belangrijke beslissing moet nemen.


Het is belangrijk om inzicht te hebben in jouw persoonlijke waarden, in jezelf. Denk dus eens af en toe na over wat je belangrijk vindt, wat prioriteit is in je leven en wat niet. Het kennen van onze waarden geeft duidelijkheid: over waarom we doen wat we doen, de keuzes die we elke dag maken, onze reactie in een bepaalde situatie,…


Onze persoonlijke waarden gebruiken we vaak als richtlijn voor het maken van beslissingen. Wanneer we in een situatie terechtkomen waarbij er geraakt wordt aan een persoonlijke waarde, voelt dat niet goed en kunnen we zelfs angst en woede voelen. Maar het is niet altijd nodig om ons uit te spreken over onze eigen waarden, omdat we zelf toch niets aan die situatie kunnen veranderen. Blij dichtbij jezelf en neem de juiste beslissing hierin.


Ook in ons werk spelen waarden een belangrijke rol. Vindt de organisatie waar je werkt dezelfde waarden belangrijk? Stemt je werk overeen met wat je belangrijk vindt? Dan is de kans groot dat je je hier op je plaats voelt, dat je gelukkig bent en voldoening uit je werk haalt. En dat willen we toch allemaal! De bedrijfscultuur heeft een zeer grote invloed op ons persoonlijk functioneren.


Zit je zelf nog met vragen over persoonlijke waarden of andere HR-gerelateerde topics? Maak dan vrijblijvend een afspraak met onze HRM Specialist.


55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page