top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBrightcube

Woorden die iets met ons doen.


Gisteren, 1 maart, was het Nationale Complimentendag.

Heb jij er bij stilgestaan om je collega, medewerker, partner,… een compliment te geven? Of is dit iets wat je wel regelmatig doet?


Het lijkt heel vanzelfsprekend om uit te spreken wat er goed gaat, of iemand een compliment geven. En toch doen we het niet zo heel vaak. In tegendeel, we zullen sneller iets benoemen wat niet goed gaat.


De mens heeft dit nodig, die waardering krijgen van anderen. In de piramide van Maslow zien we waardering of erkenning terugkomen op de 4e plaats. Na de fysieke behoeften, zekerheid en sociale behoeften, zien we dat we als mens waardering nastreven. En een compliment krijgen past hier perfect bij.


We kunnen een compliment geven over iets positief wat we opmerken bij een ander, een bepaald gedrag, een attitude,.. We spreken uit wat we opmerken en wat we hierbij voelen. Net door je waardering uit te spreken laat je zien dat je positieve aandacht hebt voor wat een ander doet.

Een welgemeend compliment, een schouderklopje, zorgt er voor dat de hoeveelheid dopamine (gelukshormoon) in ons brein stijgt en dat geeft ons een goed gevoel. Ons zelfvertrouwen groeit, de relatie met die collega ervaren we als positief, … Ook het zelf geven van een compliment geeft ons een goed gevoel. Waarom zouden we het dan niet meer doen?


Complimenten geven en krijgen, niet zo evident. We staan er niet bij stil, maar een compliment geven is gemakkelijk, het kost niets, en het geeft ons een goed gevoel. En toch zijn we niet altijd goed in het geven én in ontvangst nemen van een compliment.

Hoe doe je dat nu?


Geven:

  • Geef een compliment enkel wanneer je het echt meent.

  • Geef het compliment vanuit jezelf: gebruik de woorden ‘ik’ en ‘mij’.

  • Spreek uit welk effect het gedrag op jezelf heeft, wat het met je doet.

Ontvangen:

  • Glimlach (dat gebeurt precies vanzelf) en zeg gewoon “dankjewel”.

  • Wuif het compliment niet weg (“oh dat is toch niks bijzonders”) of geef niet meteen een compliment terug (“ik vind dat jij ook …”).

  • Zoek niets achter het compliment, geniet er gewoon van!

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page