top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBrightcube

Onze organisatie moet veranderen, maar hoe?De wereld is in verandering, dat maken we nu zelf op dit moment ook van dichtbij mee. Ook organisaties maken vaak veranderingen door. Wanneer medewerkers op de juiste manier worden betrokken bij dit proces, zullen er minder vaak issues rond weerstand zijn.


Weerstand betekent een lage veranderbereidheid, er is tegenstand voor de verandering.

Maar hoe krijg je nu iedereen mee? Want weerstand tegen verandering is normaal, zeker als we er niet zelf voor gekozen hebben.

Het is belangrijk om in te zetten op Weten – Willen – Kunnen, om zo de betrokkenheid te verhogen en in te zetten op ownership.

1. Weten:

Betrek je medewerkers! Zorg ervoor dat iedereen weet wat het doel van de verandering is. Communiceer duidelijk waarom de veranderingen doorgevoerd gaan worden en wat dit dan betekent voor de persoon zelf (“what’s in it for me?”). Niet of onduidelijk communiceren vergroot de kans dat medewerkers onzeker worden over wat hen te wachten staat.

2. Willen:

Door motivatie en betrokkenheid te creëren of te verhogen zullen medewerkers minder geneigd zijn weerstand te bieden tegen de veranderingen die er aan zitten te komen. Laat hen meedoen en meedenken: zij staan midden in het werkveld en hebben zeker interessante ideeën. Zorg er voor dat het ook hún verandering wordt.


3. Kunnen:

Heeft iedereen de juiste kennis en de competenties om op de nieuwe manier te gaan werken? Investeer dus zeker in opleidingen. Geef hen de tijd om te leren, en ook de ruimte om fouten te maken. Veranderen is wennen en ook het af-en aanleren van gedrag.

Vergeet zeker niet om successen te vieren! (hoe klein dan ook) Dat zorgt voor meer motivatie en betrokkenheid en geeft weer energie om verder door te gaan.


Leestip: een leuk boek over veranderingsprocessen van groepen, teams en organisaties is “Onze ijsberg Smelt!” van John Kotter & Holger Rathgeber.

Zit je zelf nog met vragen aangaande weerstand & verandering of andere HR-gerelateerde topics? Maak dan vrijblijvend een afspraak met onze HRM Specialist.34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page